Otroška soba: prostor za razvoj in doživetja!

Verjetno se vam zdi kot včeraj, ko ste svojega malčka prvič pustili spati v varnem zavetju njegove otroške sobice. Takrat je bila najpomembnejša varnost otrokove posteljice in praktičnost pohištva, ki je omogočalo, da imate vse potrebno za dojenčkovo nego na dosegu roke. Kmalu pa so se stvari začele spreminjati in kar naenkrat je malček začel razvijati nove veščine, se plaziti naokrog in razvil polno novih potreb, ki jim je morala slediti tudi njegova soba.

Otroška soba je, kjer se vse začne.

Glavna želja vseh staršev je, da bi njihov otrok odrastel v zdravega in srečnega človeka, zato vedno stremimo k temu, da svojemu otroku na vseh področjih ponudimo le najboljše – najkakovostnejšo hrano, najboljše šolanje in najprijetnejše bivalno okolje, katerega center je prav otroška soba. Ta vašemu otroku predstavlja varno zatočišče, njemu lasten svet, v katerem lahko brez motečih zunanjih dejavnikov počne stvari, ki ga veselijo, se izraža, uči o zunanjem svetu in razvija svoje sposobnosti.

otroška soba

Varno zavetje za igro

Igra – otroci jo naravnost obožujejo. In prav je tako! V času razvoja je igra eden najpomembnejših načinov za osvajanje veščin, ki bodo otroka spremljale skozi celotno življenje. Med igro otroci spoznavajo besede, različne predmete, oblike, barve … učijo se novih stvari o svetu, ki jih obdaja, zato igra ni samo zabavna, temveč tudi nujno potrebna, saj pomembno vpliva na otrokov intelektualni razvoj. Najpomembnejši vidik igre pa je seveda varnost, ki jo v otroški sobi zlahka dosežemo. V prvih letih je tla pametno zaščititi z igralno podlogo ali preprogo, paziti pa moramo tudi, da igrač ne shranjujemo previsoko, saj bi se, v želji, da jih doseže, otrok lahko poškodoval. Enako je z omarami – dokler otrok še ne obvlada njihovega odpiranja in zapiranja, je nujno, da jih zavarujemo pred odpiranjem.

Otroške sobe – majhni svetovi velikih doživetij

Slej ko prej bo prišel čas, ko bo soba vašega otroka postala prostor za druženje in igro s prijatelji. To je še ena pozitivna stvar, saj s sklepanjem vezi z ljudmi, ki niso člani njegove družine, otrok razvije občutek za sočutje in sodelovanje, začne razvijati komunikacijske veščine in druge življenjsko pomembne vrline. Vrstniško druženje hkrati pripomore tudi k razvoju zdrave samozavesti, sposobnosti reševanja problemov in ustvarjalnega mišljenja.

Otroška soba je prostor za učenje

Ob prvem vstopu v šolo ter prvih in vseh nadaljnjih učnih izzivih, je prav otroška soba tisti del hiše ali stanovanja, ki bo vašemu otroku nudila vse potrebno za kakovostno učenje. Čeprav sta z mizo navadno opremljeni tudi kuhinja in dnevna soba, ta dva prostora nikoli ne moreta nadomestiti mirnosti otroške sobe, ki je brez motečih dejavnikov najboljši prostor za opravljanje domačih nalog in drugih šolskih obveznosti. V dobro opremljenem učnem kotičku, ki vsebuje vse potrebne materiale za osvajanje učne snovi, se bo vaš otrok zlahka koncentriral in posvetil globljemu razumevanju snovi ter s tem naredil prvi korak k dobrim delovnim navadam in uspešnemu življenju.

Z odraščanjem se otroške sobe spreminjajo.

otroška soba

Sladek spanec in še slajše sanje

Nekatere stvari v življenju se nikoli ne spremenijo – soba je, ne glede na starost, prostor sprostitve, uživanja in spanja. Udobna postelja v varnem zavetju otroške sobe, ki otroku po napornem šolskem dnevu ali prijetnem družinskem izletu nudi prostor za počitek, ne bo nikoli izgubila na pomembnosti. Spanje igra pomembno vlogo pri razvoju in zagotavljanju zdravja otroka – vpliva na razvoj možganov in obnavlja energijske zaloge (da, tudi otroci jih še kako potrebujejo pa čeprav se zdi, da bi lahko dneve in noči brez prestanka skakali naokrog). Zadostna količina spanca je še posebej pomembna pri rastočih otrocih, saj se med spanjem sproščajo pomembni rastni hormoni. Kakovostno spalno okolje zagotovimo s primernim zračenjem in pohištvom ter ostalo opremo iz naravnih materialov.

Otroška soba – prostor, ki bo spremljal vse dogodivščine vašega otroka.

Otroška soba – spremljevalka vseh otroških dni

Zdi se, da otroci iz dneva v dan rastejo tako hitro, da njihov napredek in potrebe komaj dohajamo. Pri izbiri prvotne dojenčkove sobice, je najbolje izbrati tako, ki bo rasla skupaj z njim in omogočala lahko prilagajanje in sledenje spremembam, ki so edina stalnica otroških let.

Otroške sobe LIP SATLER odlikuje prav to – edinstvena praktičnost, ki omogoča prilagajanje sestava glede na starost in potrebe otroka. Z LIP SATLER se prvotna dojenčkova soba zlahka prelevi v sobo predšolskega otroka in kasneje v varno zavetje mladega učenjaka. Naravni materiali pa hkrati poskrbijo za zdravo bivanje in enostavno kombiniranje z različnimi barvnimi stili.

Naj bo soba vašega otroka prostor razvoja, doživetij, nenehnega raziskovanja in učenja za življenje.