Urejanje otroške sobe


Bivalne prostore moramo vedno oblikovati na podlagi kar nekaj dejavnikov. Upoštevati moramo namreč, čemu bo prostor služil ter kdo in koliko časa se bo v njej največ zadrževal. Tako moramo tudi pri urejanju otroške sobe vedno upoštevati dejstva, da se bo otrok veliko zadrževal v njej. Le na ta način bomo lahko otroško sobo uredili tako, da se bo otrok v njej počutil dobro ter sproščeno. Vedeti namreč moramo, da je otroška soba za našega otroka tako spalnica, kot tudi delovni prostor, po možnosti pa tudi igralni kotiček. Ravno iz teh razlogov moramo izbiro otroške sobe deloma prepustiti tudi našemu otroku ter na ta način lažje urediti sobo tako, da se bo otrok v njej počutil prijetno, ter da se bo v sobo vračal vedno z veseljem.  Poskrbeti moramo tudi za ustrezno talno oblogo naše otroške sobe, da bo ta topla ter prijetna na dotik, po drug strani pa tudi odporna na udarce. Barva otroške sobe naj bo v svetlješem odtenku, kar menijo tudi strokovnjaki, saj to pozitivno vpliva na našega otroka oziroma na njegovo počutje. Najprimernejši so odtenki vijoličaste in modre, ter marelične in zelene. Seveda to nikakor ne izključuje tudi drugih barv, pomembno je le, da so v svetlejšiih odtenkih. Oprema otroške sobe mora biti narejena tako, da je kar se da uporabna, ob tem pa ne zavzame ravno veliko prostora. Po tem pa moramo poskrbeti še za dekoracije, kot so slike ali kaj podobnega, ter za ustrezno osvetlitev. Po vsem tem pa je soba pripravljena na uporabo.Ali ste vedeli?


 

Z uporabo različnih barv lahko v prostoru ustvarimo različna vzdušja. Še posebno otrokom so barve zelo všeč in nanje tudi vplivajo.
 
Malčke najbolje pritegnejo žive barve, kot so rumena, modra in rdeča. Vendar pri opremljanju otroške sobe živo pisanih barv ne uporabljamo, ker bi otroka naredila nemirnega. Za stene otroških sob najpogosteje izbiramo umirjene odtenke vijolične, modre, rožnate, marelične in zelene. Različne dodatke in poslikave pa lahko obarvamo v nekoliko močnejše barvne odtenke.